Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Hospodářská krize

Aktuální číslo

Krátce...

Krátce...

  • Do dosud nezmapovaného prostoru vkročily příspěvky na semináři Prověrky v roce 1958 v ČSAV a na vysokých školách, který 10. prosince 2008 pořádal Masarykův ústav a Archiv AV ČR. Hlavní zásluhu na této konferenci měl Martin Franc. Ani padesát let po prověrkách není zcela vyjasněno, proč se konaly právě v roce 1958, proč v řadě případů nebyly dotaženy do konce a ve kterých institucích přesně probíhaly. Například Filozofická fakulta UK žádné důkazy o proběhlých prověrkách v archivech nemá a ani pamětníci si je nevybavují, kdežto olomoucká univerzita či pražská VŠE tyto prověrky zažily. K otazníku nad tím, proč se KSČ rozhodla zahrozit nařízenými prověrkami tvůrčím intelektuálům, kteří byli v té době lidé často zcela loajální, zaznělo několik tezí: stranické špičky cítily strach a nejistotu a chtěly očistit stranu od lidí se špatným třídním původem a vytvořit novou společnost nezatíženou minulostí; byla to reakce na události roku 1956, kdy v souvislosti s děním v Maďarsku vznikl silný proud volající po mimořádném sjezdu strany — prověrky měly znovu stabilizovat režim; byly důsledkem špionománie, souvisely s odhalením špionů zahraniční rozvědky na vysokých postech. Přínosné bylo srovnávání těchto prověrek s prověrkami po roce 1968, na něž rovněž dosud nepanuje jednotný názor. (kvq)

Nové webové stránky Uměleckohistorické společnosti v českých zemích

www.dejinyumeni.cz

Centrální uzel pro získávání a šíření informací, týkajících se historiků umění v Česku. Nová služba aktuálního informování pomocí tzv. mailing listu.

Ve dnech 24.—25. září 2009 se uskuteční 3. sjezd historiků umění. Navazuje na předchozí dva ročníky a jednání proběhnou ve velké posluchárně Filosofické fakulty UK v Praze.

Přihlášky a více informací na www.dejinyumeni.cz

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz