Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Věčné město Řím

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Rozhovor se smrtí

Prostřednictvím osudu básníka jagellonské doby Bohuslava Hasištejnského se dostáváme do časů, kdy žil. Výstava představuje skvosty Svatovítského pokladu a naznačuje pestrost tehdejší kultury. Hasištejnský shromáždil jedinečnou knihovnu, která se z velké části dochovala dodnes. Především však po sobě zanechal rozsáhlé básnické dílo, jež není jen příkladem brilantního užití latiny, ale také výpovědí o člověku a době s jejími traumaty. Císařská konírna Pražského hradu, www.hrad.cz, do 1. 7. 2007.

  • Ku věčné památce

Výstava mapuje v českých zemích specifický druh domácího renesančního umění — malované epitafy. Snaží se tak upozornit na fenomén renesančního epitafu a vůbec svérázné "epitafní kultury". Výstava představuje více než tři desítky epitafů z Čech, Moravy a Slezska — od nejstaršího památníku z roku 1549 po nejmladší vytvořený roku 1649. Cílem této výstavy je ukázat charakteristické formy malovaných renesančních epitafů v českých zemích, vytvářených nejen pro různé sociální vrstvy, ale také v různých náboženských kulturách. Muzeum umění Olomouc — Arcidiecézní muzeum, www.olmuart.cz, od 17. 5. 2007.

  • Předválečnou Šumavou

Unikátní fotografie jsou vybrané z archivu téměř 3500 originálních snímků a pocházejí z mnoha soukromých a rodinných sbírek, ale i státních muzeí a archivů. Velkoformátové fotografie jsou počítačovou formou vyčištěny a některé z nich doslova získaly novou tvář. Návštěvník se tak jakoby mávnutím kouzelného proutku přenese do doby, kdy příhraniční Šumava byla plná života, rozvoje turistiky, ale také tvrdé práce, každodenního boje o přežití, mnoha pestrých osudů a osobitých kulturních i duchovních hodnot. Vzhledem k počtu 170 snímků je výstava doposud největší akcí zaměřenou na historii Šumavy ve 20. a 30. letech minulého století. Jihočeské muzeum, www.muzeumcb. cz, do 1. 9. 2007.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz