Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Praha

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Flétna a meč

S podtitulem Harmonie a napětí v japonské kultuře připravilo Muzeum hlavního města Prahy výstavu, jež se pokouší divákovi zprostředkovat propojení mezi děním v přírodě a uměleckou tvorbou, tolik příznačné pro japonskou kulturu. Výstava potrvá do 17. 4. 2005 (www.muzeumprahy.cz).

  • Karel Malich / Retrospektiva

Energie, krajina, země a vzduch převedené do podoby trojrozměrných objektů jsou základní prvky tvorby Karla Malicha (nar. 1924), výrazné postavy českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století. Výstava v olomouckém Muzeu umění je otevřena do 24. 4. 2005 (www.olmuart.cz).

  • Majster Pavol z Levoče

Středověký oltář z farního chrámu v Levoči, zhotovený mistrem Pavlem, představuje výstava v pražském Národním muzeu. Zajímavá prezentace slovenského gotického umění dále nabízí gotické oltářní celky z Banské Bystrice a Spiše. Výstava potrvá do 24. 4. 2005 (www.nm.cz).

  • Malířská rodina Lochmanů

Malíř Bernard Lochman, autor známého portrétu císařovny Marie Terezie, byl příslušníkem rodiny Lochmanů, která se usadila v první polovině 18. století v jihočeském Písku. Výstava, připravená Prácheňským muzeem v Písku, přibližuje tvorbu celkem pěti generací malířského rodu. Výstava potrvá do 26. 4. 2005. (www.prachenskemuzeum.cz).

  • Ruské malířství 19. století

Galerie výtvarného umění v Náchodě připravila v letošním roce velkou retrospektivu ruských malířů 19. století. Výstava potrvá do 6. 11. 2005 (www.gvun.cz).

  • Kola — Eska — Premier

Krajské muzeum v Chebu otevřelo novou dlouhodobou expozici pro všechny milovníky starých velocipedů s důrazem na historii výroby jízdních kol v Chebu (www.muzeumcheb.cz).

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz